Ντόρα Πάλλη


Άρθρο μου με τίτλο «Μαθήματα από την Κύπρο» στο apopseis.gr

http://apopseis.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2756:mathimata-apo-tin-kypro&Itemid=73Την προηγούμενη εβδομάδα παρευρέθηκα σε μια πολύ σημαντική βράβευση αλλά και σε εξίσου σημαντική πρωτοβουλία.

Το Ίδρυμα Stelios foundation και ο Sir Stelios Haji-Ioannou βράβευσαν 75 δι-κοινοτικές ομάδες με χρηματικά έπαθλα 10.000 ευρώ την καθεμία.

Η εκδήλωση μας γέμισε όλους ελπίδα για το μέλλον της Κύπρου μας .

Νέοι και από τις δύο κοινότητες «κυνηγώντας» από κοινού επιχειρηματικά όνειρα, δείχνουν στην πράξη ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν.

Και δείχνουν ότι τα τεχνητά σύνορα είναι δύσκολο να σταθούν στον σύγχρονο κόσμο και ότι η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στους ανθρώπους.

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε την αποτυχία μιας ακόμη μεσολαβητικής προσπάθειας για την επίλυση του κυπριακού.

Παρά την αποτυχία αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης προέβαλε νέα δεδομένα σε σχέση με όλους τους προηγούμενους.

Γιατί αυτήν την φορά οι διαπραγματεύσεις, έγιναν κάτω από μια διαφορετική συνθήκη .

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον υπάρχει ένα κεκτημένο, που είναι δύσκολο να ανατραπεί :το ευρωπαϊκό κεκτημένο .

Ίσως, θα χρειαστεί χρόνος από την τουρκική πλευρά για να αντιληφθεί πως αυτό το κεκτημένο αλλάζει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης .

Και να αντιληφθεί ότι τελικά αυτό το πλαίσιο είναι το μόνο που μπορεί να δώσει ωφέλη σε όλες τις πλευρές και σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ίδια την Τουρκία.

Όμως, είναι βέβαιο ότι πλέον, για ένα μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας η Ευρώπη αποτελεί ένα όνειρο ,το οποίο δεν είναι τόσο «άπιαστο» αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη μέλος της.

Η νέα γενιά στο νησί δείχνει έτοιμη να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος ,τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές, προκειμένου να ζήσει σε ένα σύγχρονο, ενιαίο ,ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κράτος.

Από την τελετή όλοι βγάλαμε το συμπέρασμα ότι μια διαιρεμένη Κύπρος μπορεί να αφορά κάποια γεωστρατηγικά συμφέροντα ή κάποια ξεπερασμένα στερεότυπα ,δεν αφορά όμως την πλειοψηφία των κατοίκων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Αυτή η κοινωνική και οικονομική δυναμική ,μαζί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορούν στο τέλος να παρακάμψουν συμφέροντα και σχεδιασμούς και ίσως να είναι ο καταλύτης για μια μελλοντική συμφωνία που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια Κύπρο ενωμένη ,κάτω από ένα είναι κράτος, χωρίς τεχνητά σύνορα, που να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο ,απαλλαγμένη από κηδεμόνες και εγγυητές .

Αυτήν την φορά ίσως, ο χρόνος να δουλεύει υπέρ μιας δίκαιης λύσης…

0 comments

By