Ντόρα Πάλλη


«Η ευκαιρία της Αττικής!» άρθρο μου στο vimaonline.gr

Η ευκαιρία της Αττικής!
Η Αθήνα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια τουριστική άνθηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αφίξεις τουριστών, αλλά και στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων.
Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι η βιωσιμότητα αυτής της ανόδου.
Το αν δηλαδή, η Αττική καταφέρει, να διατηρήσει αυτούς τους ανοδικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, δίχως να δούμε τα πισωγυρίσματα του παρελθόντος.
Η βιωσιμότητα όμως δεν αφορά μόνο νούμερα.
Αφορά, εν τέλει, το επίπεδο της ποιότητας ζωής και πώς αυτό θα διαμορφωθεί με βάση τα νέα δεδομένα.
Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας, καθαριότητας, ποιότητας μεταφορών, αστικού περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής και πολλών ακόμα ζητημάτων.
Για αυτό και η σημαντικότητα της τεράστιας σημασίας στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης στο να συνεργαστούν και να κινητοποιηθούν στο σύνολό τους οι φορείς, που διαχειρίζονται τις λειτουργίες της πόλης…
Από τον ΟΑΣΑ και το ΜΕΤΡΟ, έως την ΕΥΔΑΠ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη μάχη για την τουριστική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να λείπει… κανείς!
Ιδιαίτερα, οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.
Οφείλουν όλοι να δουλέψουν κάτω από ένα γενικό σχεδιασμό, ανάλογο αυτού που είδαμε στους Ολυμπιακούς του 2004.
Στη προσπάθεια αυτή η Αττική έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα…
Την παραλία της!
Η Αττική διαθέτει μια απίστευτη ακτογραμμή, η οποία από πολλούς θεωρείται ως η ωραιότερη αστική ακτογραμμή σε όλη τη Μεσόγειο.
Πρόκειται καταρχήν για μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή, με πλήθος παραλιών -κατά το πλείστον- καθαρά νερά, διαθέσιμη για κολύμβηση τους περισσότερους μήνες το χρόνο.
Έχει επίσης, μια εκπληκτική τοπογραφία με πλήθος κόλπων, χερσονήσων και τη θέα πολλών μικρών και μεγάλων νησιών.
Ας μην ξεχνάμε και τον ανθρώπινο παράγοντα!
Μιλάμε για μια ευρωπαϊκή πόλη -που παρά τα γνωστά προβλήματα- έχει κοινωνική συνοχή, ανθρώπινες αξίες, κατοίκους «ζεστούς», με  υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Μου έκανε εντύπωση προχθές, η συνέντευξη ενός διάσημου Αμερικάνου ηθοποιού, ο οποίος έκανε διακοπές στην Ελλάδα κι έμεινε εντυπωσιασμένος, πέραν των άλλων, και για το σεβασμό που δείχνουμε στους ηλικιωμένους.
Σε μεγάλο τμήμα της Αττικής παραλίας, επίσης, υπάρχουν χώροι πρασίνου και υποδομές, που την κάνουν ελκυστική όλους τους μήνες του χρόνου.
Ενώ ταυτόχρονα, τούτη τη στιγμή εκτελούνται έργα κι επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας.
Η ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά με τα νέα ξενοδοχεία και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή, το ολοκληρωμένο Κέντρο Σταύρος Νιάρχος, η ανάπλαση της παραλίας Καλλιθέας και Μοσχάτου, οι επενδύσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, τη μαρίνα Αλίμου και τέλος το έργο στο Ελληνικό σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την Αττική παραλία.
Φτάνουν αυτά;
Όχι βέβαια!…
Γιατί κι εδώ μπαίνουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της κρατικής αβελτηρίας.
Το ΜΕΤΡΟ φαίνεται, πως έχει εγκαταλείψει την ιδέα, ότι θα καλύψει, κάποια στιγμή…τη παραλία!
Είμαστε ευάλωτοι σε περιβαλλοντικές καταστροφές, ενώ απουσιάζει παντελώς μια στρατηγική προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι δήμοι της περιοχής στερούνται πόρων και δυνατοτήτων, ώστε να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας και τις υποδομές τους.
Απουσιάζει επίσης, ένα συνολικό σχέδιο
πολιτιστικής ανάπτυξης και της ανάλογης διεθνούς προβολής.
Πάνω από όλα απουσιάζει ένα συνολικό σχέδιο, που θα αντιλαμβάνεται την Αττική παραλία, ως ένα αυτόνομο τουριστικό χώρο, ένα σχέδιο που θα κινητοποιήσει με τρόπο οργανωμένο όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Η Αττική έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία!…
Την ανάδειξη της παραλίας της, ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό!
Με όλα τα δεδομένα να είναι υπέρ μιας τέτοιας συγκλονιστικής προοπτικής, θα ήταν κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία από μια απούσα καθόλα πολιτεία!…

0 comments

By