Ντόρα Πάλλη


Εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Η ομιλία μου:

Όλοι συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το Ολυμπιακό κίνημα μπορεί και θα έπρεπε να παίξει κομβικό ρόλο στην μετά κοβιντ εποχή. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που έχουν αυξηθεί και λόγω της πανδημίας . βλέπουμε συμπεριφορές που προωθούν   της διαίρεση και όχι της συνεργασία, που προωθούν την βία έναντι του διαλόγου.

To Ολυμπιακό κίνημα μπορεί να συνεισφέρει στη νέα γενιά.  το ολυμπιακό κίνημα έχει έναν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει φέρνοντας  ένα πνεύμα συνεργασίας στους νέους. Είναι χρέος μας μέσα από τον αθλητισμό να διδάξουμε στα παιδιά τις Ολυμπιακές αρχές & αξίες, την αλληλεγγύη, την συνεργασία, την φιλία.

Ο αθλητισμός δίνει στους νέους την ευκαιρία να ξανακερδίσουν την ελπίδα.

Τα σχολεία μας έχουν ανάγκη από το πλαίσιο αξιών που δίνει ο αθλητισμός ,όπως εν πολλοίς, το έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες .

Η έννοια της άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι ,της προσπάθειας που υπερβαίνει την σφαίρα του ιδιωτικού και μπαίνει στην σφαίρα του δημόσιου, της προσπάθειας και της συμμετοχής είναι πολύτιμες για την ίδια την κοινωνία μας.

Το λέω αυτό γιατί δυστυχώς έχουν γίνει πολύ λίγα  βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση παρότι διοργανώσαμε Ολυμπιακούς αγώνες, παρότι, πλέον, ο ελληνικός αθλητισμός κερδίζει διακρίσεις και παρότι πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες  υποδομές. Ένα τέτοιο βήμα είναι και η πρωτοβουλία του ΣΕΦ και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η δημιουργία της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει ως βάση  –  βάση εκπαίδευσης, βάση  για την εκπόνηση βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Θα ήθελα  να αναφερθώ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας  κατά της ενδοσχολικής βίας «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα». Το πρόγραμμα έχει στόχο να αναδείξουν τα ιδανικά που πρεσβεύει η Ολυμπιακή Ιδέα όπως η ισότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός και η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ατόμων και των κοινωνιών και να βοηθήσουν τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως το διαφορετικό και ο σεβασμός και η κατανόηση στον συνάνθρωπό τους, μέσα από την εφαρμογή των Ολυμπιακών αξιών και των ιδεωδών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην καθημερινότητά τους.

Είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα που το υλοποιεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία και είναι ένα πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Έχουμε μαζί μας τους Έλληνες Ολυμπιονίκες ,το Βρετανικό Συμβούλιο, το ΣΕΦ  και κατά τόπους έχουμε και άλλες εθελοντικές οργανώσεις μαζί μας ,όπως την Action Hellas .

Ήδη έχουμε πάει σε πάνω  300 σχολεία σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας και έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 40.000 μαθητές σε όλη τη χώρα .

Είναι πραγματικό ίσως το πιο μαζικό εθελοντικό πρόγραμμα για το οποίο μάλιστα έχουμε  βραβευτεί .

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν  αβίαστα από όλη αυτή τη δουλειά που κάνουμε  είναι κυρίως ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι καταρχήν ένα πρόβλημα σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής μαθητών, γονιών ,εκπαιδευτικών .Η άγνοια για το πρόβλημα είναι καταρχήν το μεγαλύτερο εμπόδιο .Και ότι πολλά περιστατικά θα τα είχαμε αποφύγει εάν υπήρχε η συνειδητοποίηση του προβλήματος και οι βασικές γνώσεις για την αντιμετώπιση του . Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει πηγή έγκυρης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω από την εμπειρία  μου στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα βιβλία που έχουμε εκδώσει στο ΔΚΟΕ,  πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης στους νέους και να βάλουμε σωστά τον αθλητισμό και τις Ολυμπιακές  αξίες  μέσα στα σχολεία μας και στην κοινωνία μας. Αυτό γίνεται με πρωτοβουλίες όπως η σημερινή . Θα κλείσω με την γνωστή φράση του  Νέλσον Μαντέλα «η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμ層.

0 comments

By