Ντόρα Πάλλη


Ομιλία μου στην εκδήλωση #Survivethesummer2019 στο Φάληρο

«Παιδιά, αγκαλιάστε τον αθλητισμό σαν λύση και όχι σαν κοινωνική αναγκαιότητα, δώστε τον απαραίτητο χρόνο σε δραστηριότητες που γυμνάζουν ψυχικά και σωματικά, νικήστε τις ασθένειες, τόσο του πραγματικού, όσο και του διαδικτυακού κόσμου, κρατώντας στο χέρι μια μπάλα και όχι ένα ποντίκι.
Και σε αυτή, τέλος, την προσπάθεια, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε σωστά.» Από την ομιλία μου ως Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας στην πολύ πετυχημένη ενημερωτική εκδήλωση #Survivethesummer2019 που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου.
Η πρωτοβουλία είναι στο πλαίσιο της κοινής δράσης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του CSI Institute και του Όλοι Μαζί Μπορούμε για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εθισμού και την προώθηση του αθλητισμού.

Διαβάστε την ομιλία μου εδώ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
κ. Πρόεδρε της ΕΘΝΟΑ, κ. Πρόεδρε της ΕΟΕ,

Με μεγάλη χαρά απευθύνω το σημερινό χαιρετισμό εκ μέρους της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας στην εναρκτήρια τελετή του προγράμματος #SurvivetheSummer2019. Θέλω να χαιρετίσω, ατομικά και συλλογικά, όλους τους φορείς και τους οργανισμούς που ενεπλάκησαν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι εδώ, για να διαμορφώσουμε ένα ενιαίο, αρραγές μέτωπο απέναντι σε λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και κοινωνικές παθογένειες που απειλούν την καθημερινότητα και τον ψυχισμό των παιδιών μας.
Άλλωστε, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία έχει προϊστορία, όσον αφορά την διδαχή αξιών και αρχών που οδηγούν εκ του ασφαλούς τα παιδιά μας μακριά από κινδύνους και περιπέτειες. Έχουμε επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία, έχουμε συνομιλήσει με χιλιάδες παιδιά και έχουμε διασχίσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Από το ακριτικό Καστελόριζο μέχρι και τα απόμακρα χωριά της Ηπείρου. Μαζί με τους Ολυμπιονίκες που πολλούς εξ αυτών βλέπω μπροστά μου, μετατρέψαμε τον αγνό εθελοντισμό σε ωστική δύναμη αλλαγής των κακώς κειμένων και των ασθενειών του δημόσιου σχολείου, αλλά και της κοινωνικής ζωής των παιδιών μας. Και όλα αυτά τα κάναμε με ένα και μόνο όπλο στην φαρέτρα μας: τον αθλητισμό. Μάθαμε τα παιδιά να στρέφουν το βλέμμα τους στο βέλος της ολυμπιακής μας πυξίδας. Σε αρχές και αξίες που νοηματοδοτούν και δεν σκιάζουν τη ζωή τους. Σε δραστηριότητες που προτάσσουν το «ευ αγωνίζεσθαι» και όχι τον άκαρπο συναγωνισμό. Σε επιλογές που εκμεταλλεύονται τα «καλά» και όχι τους κινδύνους του διαδικτύου.
Ξέρετε, πολλές φορές συναντώ γονείς που με ρωτούν πως μπορεί μια βεντάλια αρχών, όπως αυτή του Ολυμπισμού, να βοηθήσει στη σύγχρονη εποχή. Και πάντα απαντώ ότι ΤΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ από:
Την εμπέδωση από τα παιδιά μας της έννοιας της φιλίας, της πλατφόρμας, δηλαδή, πάνω στην οποία βασίζονται οι ειλικρινείς και άδολες κοινωνικές συναναστροφές στην μετέπειτα ζωή τους
Την αποδοχή της Αριστείας, της αρχής που δίνει στα παιδιά μας κίνητρο να προσπαθούν και να αγωνίζονται για κάτι καλύτερο, να μη συμβιβάζονται, να μην τα παρατάνε, αλλά και τους μαθαίνει ότι για όλα υπάρχει η σωστή επιβράβευση.
Την συμβίωση με τη διαφορετικότητα και το σεβασμό σε αυτήν, την αξία που αν είχε διαχυθεί σωστά στο Δημόσιο σχολείο και την κοινωνία μας, δε θα υπήρχε λόγος ύπαρξης για το καλοκαιρινό αυτό camp.
Σήμερα, θέτω, λοιπόν εγώ σε εσάς, αυτό το ερώτημα.
Υπάρχει κάτι καλύτερο από τον αθλητισμό, ώστε τα παιδιά μας να αφήσουν στην άκρη τους υπολογιστές και να γυρίσουν στις αλάνες και τους αγωνιστικούς χώρους? Εκεί, όπου εμείς περάσαμε μια χαρούμενη παιδική ηλικία?
Υπάρχει κάτι καλύτερο από τον αθλητισμό, προκειμένου τα παιδιά μας να εντοπίσουν ινδάλματα που να περνάνε τα σωστά μηνύματα? Ένας Ολυμπιονίκης, σήμερα, κουβαλά πολλά νοήματα και συμβολισμούς. Εκφράζει την αγωνιστικότητα, την επιμονή, αλλά και τον μόχθο που απαιτείται για να επιτύχεις. Και ρωτώ ξανά καλύτερα να βλέπουμε αφίσες με αυτούς τους ανθρώπους στα παιδικά δωμάτια ή με παθητικούς σταρ του εξωτερικού.
Και, τέλος, υπάρχει κάτι καλύτερο από τον αθλητισμό, για να εξασφαλίσουμε μια καλή Δημόσια Υγεία και να απομακρύνουμε δραστικά τους υγειονομικούς κινδύνους που μας απειλούν? Πλέον, τα Ελληνόπουλα βάσει ευρωπαϊκών ερευνών εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Ας αντικαταστήσουμε στην καθημερινότητα των παιδιών μας μερικές ώρες πνευματικής οκνηρίας με σωματική άσκηση.
Σε αυτό το σημείο, θέλω να κλείσω με μια προτροπή προς τα παιδιά που βρίσκονται, σήμερα, εδώ, αλλά και τους γονείς τους. Αγκαλιάστε τον αθλητισμό σαν λύση και όχι σαν κοινωνική αναγκαιότητα, δώστε τον απαραίτητο χρόνο σε δραστηριότητες που γυμνάζουν ψυχικά και σωματικά, νικήστε τις ασθένειες, τόσο του πραγματικού, όσο και του διαδικτυακού κόσμου, κρατώντας στο χέρι μια μπάλα και όχι ένα ποντίκι.
Και σε αυτή, τέλος, την προσπάθεια, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε σωστά. Για να μάθετε να επιβιώνετε, αλλά και να δράττετε τις ευκαιρίες που σας προσφέρει το καλοκαίρι και οι υπόλοιπες εποχές.
Σας ευχαριστώ πολύ!

 

0 comments

By