Σε μια συγκινητική εκδήλωση, στις 4 Μαρτίου η Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών τίμησε την Ντόρα Πάλλη για την κοινωνική της δραστηριότητα και τον αγώνα που δίνει κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Η βράβευση έγινε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της κας
Ελένης Καμενίτσα Κομνηνού “Απέναντι στο bullying”.
Η ομιλία της Ντόρας Πάλλη, αναλυτικά:
Αγαπητές φίλοι και φίλες,
Είναι πάντα πολύ όμορφο για μένα να βρίσκομαι σε μια εκδήλωση της Παναθηναϊκης.
Η Παναθηναϊκή είναι μια οργάνωση ,θα έλεγα, που με έχει μεγαλώσει.
Είμαι εδώ μαζί με αγαπητούς φίλους για πάρα πολλά
Χρόνια.
Για μένα το να είσαι μέλος της Παναθηναϊκής είναι τίτλος τιμής.
Γιατί είναι μια οργάνωση ,όχι μόνο με μεγάλη κοινωνική προσφορά ,είναι και μια οργάνωση με διάρκεια και συνέχεια, μέσα στο χρόνο.
Και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο .
Τι είναι αυτό που δίνει αυτήν την διάρκεια;
Νομίζω ότι είναι η αγάπη που έχουμε μεταξύ μας και ένα κοινό όραμα που έχουμε ,μια κοινή αξία ,ότι η ζωή αξίζει όταν προσφέρεις ,όταν σκέφτεσαι τον άνθρωπο και μέσα μας και δίπλα μας.
Η Παναθηναϊκή κάθε φορά κάνει στοχευμενες παρεμβάσεις.
Τώρα ανοίγει το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.
Και σωστά κάνει.
Το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού είναι τεράστιο.
Ακουμπά κάθε σχολείο και σχεδόν κάθε οικογένεια .
Παράγοντες όπως η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η προβολή της βίας από τα ΜΜΕ αλλά και οικογενειακοί παράγοντες συντελούν στο να αυξηθούν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας.
Θυμόμαστε άλλωστε όλοι την τραγική περίπτωση του Μανώλη Γιακουμάκη.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% των μαθητών στην Ελλάδα βιώνουν ή έχουν βιώσει καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού, ή αλλιώς bullying. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και σε ένα άλλο στοιχείο – τα τελευταία χρόνια ο εκφοβισμός περνάει από τον φυσικό στον διαδικτυακό κόσμο . Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να οριστεί ως χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως κινητών τηλεφώνων και το διαδίκτυο, για να ενοχλήσει κανείς κάποιον. Η Ελλάδα είναι σε υψηλή θέση ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον διαδικτυακό εκφοβισμό. αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 655 παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στην περιοχή της Αττικής το 2015, ( από την Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού) το 30% των παιδιών βίωσε αρνητικό συμβάν στο διαδίκτυο τον τελευταίο μήνα και από αυτά το 20% το βιώνει 3-4 φορές την εβδομάδα . Το 37% των παιδιών το βιώνουν μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
- (51,2% είναι μέλος τουλάχιστον μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης,
π.χ. Facebook
- Πάνω από 2 ώρες σε κανονική σχολική μέρα (καθημερινή) χρησιμοποιούσαν το Facebook 18,5%
- Πάνω από 2 ώρες σε μέρα αργίας (Σ/Κ ή άλλη αργία) χρησιμοποιούσαν το Facebook 36%
- Φορητές συσκευές (tablets ή παρόμοιες) χρησιμοποιούσαν 37% των παιδιών καθημερινά
- Κινητό τηλέφωνο (smartphone ή παρόμοιo) χρησιμοποιούσαν 20% των παιδιών καθημερινά )
Την Δευτέρα μάλιστα έχουμε και την πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και πράγματι το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι πολύ επίκαιρο.
Σήμερα ,λοιπόν, η Παναθηναϊκή οργάνωση, το τμήμα της Γλυφάδας, παρουσιάζει ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για το θέμα από μια εξαίρετη συγγραφέα.
Το βιβλίο «Απέναντι στο bulling » της συγγραφείς κας Ελένης Καμενίτσα -Κομηνού.
Μου κάνει εντύπωση πως σε αυτό το βιβλίο δίνεται έμφαση στο θέμα της ηθικής και της ανθρωπιστικής παιδείας σε σχέση με το πρόβλημα.
Και όντως το πρόβλημα του εκφοβισμού είναι τελικά, ένα πρόβλημα αγάπης αλλά και ένα πρόβλημα αξιών που μεταγγίζονται ή δεν μεταγγίζονται στα παιδιά μας.
Όπως μας δείχνουν οι έρευνες, πολλές φορές ο δράστης περιστατικών βίας, είναι πολλές φορές και θύμα βίας ή απλά έχει ζήσει σε ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
Έτσι λοιπόν η έμφαση που δίνεται στο βιβλίο για την σχολική παιδεία, τις προγονικές αξίες ,την χριστιανορθοδοξη παράδοση, την ουμανιστική παράδοση είναι πραγματικά ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να δώσει την λύση στο πρόβλημα.
Θα σας διαβάσω μερικά αποσπάσματα που ξεχώρισα.
………..
Πραγματικά το βιβλίο αυτό έχει τεράστιο ενδιαφέρον και ανεπιφύλακτα το συστήνω ως ένα πολύ χρήσιμο πόνημα.
Δεν θα ήθελα να στερήσω πολύτιμο χρόνο από την συγγραφέα ,όμως επιτρέψτε μου να πω μερικά στοιχεία για τον σχολικό εκφοβισμό ,τι είναι ,πως τον διαπιστώνουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε .
Τι είναι όμως ο σχολικός εκφοβισμός? Ο όρος εκφοβισμός αναφέρεται σε μια σειρά από επιβλαβείς συμπεριφορές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Ωστόσο, η συμπεριφορά εκφοβισμού έχει συνήθως τα ακόλουθα τέσσερα χαρακτηριστικά:
1. Είναι επαναλαμβανόμενος και επίμονος – αν και μερικές φορές ένα μόνο περιστατικό μπορεί να έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με την επίμονη διαχρονική συμπεριφορά.
- Είναι σκόπιμα επιβλαβής – αν και περιστασιακά ο βαθμός ενόχλησης που προκαλεί δε γίνεται συνειδητά από όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι.
- Πρόκειται για μια ανισορροπία δύναμης, αφήνοντας κάποιον με την αίσθηση ότι είναι ανήμπορος να το αποτρέψει ή να το σταματήσει.
- Προκαλεί συναισθήματα αγωνίας, φόβου, μοναξιάς και έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτούς που το υφίστανται.
Επειδή ο εκφοβισμός είναι συχνά ένα αόρατο φαινόμενο θα πρέπει ως γονείς να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε συμπεριφορές που φανερώνουν ότι το παιδί μπορεί να έχει πέσει στόχος εκφοβισμού όπως άρνηση να πάει σχολείο , μειωμένη όρεξη για φαγητό, διαταραχές ύπνου.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω κάτι .
Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να απομονωθούν και να μείνουν μακριά από εμάς.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο ακουμπούν και αφορούν όλους μας .
Είναι επίσης αυταπάτη να νομίζουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα μπορούν να λυθούν από το κράτος και μόνο, όσο καλά και αν λειτουργεί αυτό ,πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που λειτουργεί με τα γνωστά προβλήματα .
Η λύση είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας.
Έχω την χαρά να είμαι από τους πρωτεργάτες ενός προγράμματος για τον εκφοβισμό που εκτελεί η ολυμπιακή εκεχειρία .
Έχουμε πάει σε διακόσια σχολεία μέχρι τώρα ,έχουμε μιλήσει με 20000 παιδιά ,γονείς ,εκπαιδευτικούς .
Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που έχουμε και είναι εκατοντάδες οι συγκινητικές ιστορίες που ζούμε.
Το μήνυμα που δίνουμε και παίρνουμε είναι ένα :
Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ,ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα .
Αυτό σημαίνει Κοινωνία αλληλεγγύης !
0 comments